Yemek Kültürü

 

Adı

İl

Açıklama

                             

ACI-GICI

Yemek

Acı- gıcı denilen (ısırganotu) otun uzun yapraklarından yapılır. Dolma içi gibi bulgur, kavurma, tuz...

AĞZI AÇIK

Hamur İşi ve Börekler

Katmer hamuru iyice açıldıktan sonra kareler şeklinde 10x10 cm. boyutunda kesilir. İçine haşlanmış m...

ARABAŞI

Yemek

Una su ve tuz katılarak bulamaç halinde pişirilir. Tepsiye dökülüp, dondurulur. Küçük küçük kesilir,...

BALABAN

Yemek

Küçük küçük doğranmış pideler sıcak et suyu ile ıslatılır, üzerlerine yoğurt ve salça sosu dökülür. ...

BAMYA ÇORBASI

Çorba

Bamyalar 1 peçete arasında ovulur. (Kenar kılçıklarının çıkması için) 1 tencere üzerine çıkacak kada...

BIT-BITI ÇORBASI

Çorba

Çok ince bulgur yoğurt ve tuz atılarak harlı ateşte karıştırılarak pişirilir, üzerine kızarmış yağ d...

BOZA

Şerbetler

Özellikle soğuk kış günlerinin en güzel içecek tercihidir. Hafif ekşili, tatlı ve yoğun kıvamlı boza...

ÇERKES SOFRASI (ABISTA)

Yemek

Süt ve su büyükçe bir tencereye konularak tuz ilave edilip 90 derece kaynatılır, kaynar suyun içeris...

ÇİBÖREK

Hamur İşi ve Börekler

Çibörek, Eskişehir’le özdeşleşmiş bir börektir. Türkiye’de pek çok yerde yapılır ama Eskişehir’deki...

DÜĞÜ KÖFTESİ ÇORBASI

Çorba

Düğü, tuz ve un hamur yapılır. Fındıktan biraz ufak elde yuvarlanır. Yağda kıyılmış biberler hafif k...

DÜĞÜN PİLAVI

Yemek

1 ölçü pirinç tuzlu sıcak su ile haşlanır, bekletilir. Öte yandan tavuk yada kuşbaşı et haşlanır, pi...

GÖBETE

Hamur İşi ve Börekler

İlk önce un maya kullanılmadan yoğurt ve margarinle yoğrulur. Elde edilen hamur ikiye ayrılır. Hamur...

HALKALI ŞEKER

Tatlılar

Eskiden söz kesildiğini ilan etmek üzere kahvelerde dağıtılırdı. Halkalı şeker, şekerin sıcak hamur ...

HARŞIL

Yemek

Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanmış ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış t...

HASİDE

Çorba

Nişasta, şeker, su karıştırılarak yapılır. Katılaştıktan sonra indirilir. Üzerine tuzsuz tereyağı dö...

HAŞHAŞLI GÖZLEME

Hamur İşi ve Börekler

Un, su, tuz ile kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Kavrulmuş, çekilmiş haşhaş sıvı yağla incelti...

KATLAMA BÖREĞİ

Hamur İşi ve Börekler

Un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir. Biraz un ve niş...

KELEM DOLMASI (LAHANA DOLMASI)

Yemek

Lahanalar bir tencerede tuzlu suda erimeyecek şekilde haşlanır suyu süzülüp sıkılır. 1 cm. eninde bo...

KÖFTE

Yemek

Eskişehir’de halk, özellikle gece hayatı müdavimleri, gar çevresinde neredeyse sabaha kadar açık ola...

KUZU SORPA

Çorba

Kuzunun bel, kol ve but bölümlerindeki et, kemikli ve iri parçalar hâlinde parçalanır. Et, tencerede...

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Yemek

Soğan ince doğranır, tereyağında pembeleştirilir. 1 yemek kaşığı salça ve domates rendesi de eklenir...

MERCİMEKLİ MANTI

Hamur İşi ve Börekler

Un, tuz, yumurta ve suyla hamur yoğurulur. Yufka açılır. Kareler şeklinde kesilir. İçine haşlanmış m...

MET HELVASI

Tatlılar

Adını çubuk (met) ve aşık kemiğiyle oynanan bir oyundan alan met helvası, Eskişehir’e özel lezzettir...

MİYANE ÇORBASI

Çorba

2 çorba kaşığı kadar tereyağında 1.5 kahve fincanı ölçüsünde un hafif kavrulur. 4 bardak tavuk suyu...

PASA

Yemek

Pancar yapraklarından yapılır. Pancar yaprakları yıkanıp haşlandıktan sonra kıyılır, yağda kavrulup ...

SİMİT

Hamur İşi ve Börekler

“Eskişehir unundan, Kalabak Suyu’ndan, yeni çıktı fırından” diye bahsedilen Eskişehir simidi kendine...

SİVRİHİSAR BAKLAVASI

Tatlılar

Sivrihisar’da baklava yapımı çok köklü bir geçmişe sahiptir. Kaynakça: - Eskişehir Valiliği.(...

TABAK BÖREK

Yemek

Tatar mutfağının en önemli yemeklerinden olan tabak börek, Orta Asya’dan günümüze kadar yaygınlaşara...

TOYGA ÇORBASI

Çorba

Et suyu ile pirinç kaynatılır. Yumuşayınca ayrı bir kapta un, yumurta ve yoğurt suyla ezilerek çorba...

TUTMAÇ

Çorba

Ayıklanıp yıkanmış olan yeşil mercimek biraz suda iyice haşlanır. Üzerine 4 bardak su veya et suyu i...

YUFKALI BÜRYAN (BÖREK)

Hamur İşi ve Börekler

Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayrılarak, iri olarak parçalanır. Diğer tarafta zeytinyağında önce b...

Kaynak : Kültür Portalı